Перейти до основного вмісту

Чи потрібна страховка при виїзді за кордон?

обов'язкове страхування Зелена Картка

Чи потрібне страхування для виїзду за кордон?


Таким запитанням переймається майже кожен українець, який вперше відкриває Шенгенську чи будь-яку іншу візу. Страхування при виїзді за кордон буває принаймні 2-х видів - обов'язкове та добровільне.

До обов'язкового страхування відноситься страховка Зелена Картка, яка є аналогом обов'язкового страхування власників транспортних засобів в Україні - Автоцивілки. Тільки убезпечує Зелена Карта вашу відповідальність за можливі збитки нанесені третім особам в інших країнах.

Без Зеленої Картки візу вам відкриють, але якщо Ви виїжджаєте за кордон на власному чи службовому автомобілі, у вас повинна бути ця страховка, або ж оформлений аналог в країні в яку в'їжджаєте.
страховка для візи

Інша справа з добровільним страхуванням. При подачі документів для відкриття національної візи в Польщу чи взагалі Шенгенської візи у вас вимагатиметься добровільне страхування медичних витрат осіб, які виїжджають за кордон. Тобто так звана Медична, або туристична страховка. Не зважаючи на те що це страхування дійсно є добровільним і ніхто не має права Вас заставити страхуватися, консульства країн та законодавство тих країн вимагає наявності медичних страховок в подорожуючих. Але ніхто не має права заставляти Вас страхуватися безпосередньо в консульстві чи у вказаних компаніях (або осіб).

Основна задача медичного страхування туристів за кордоном - убезпечення ваших витрат в разі настання страхового випадку. Закордонна медицина не дешева, і якщо у вас настане необхідність звернутися до лікарні, або Ви потрапите туди в разі нещасного випадку чи інших обставин, рахунок, який виставить медичний заклад, може сягати сотень євро. Ми вже розглядали подібні випадки в попередній статті "Страхування в Україні. Буденна реальність"

Як же не прогадати з медичною страховкою та не переплатити за неї?


туристична медичка страховка
Перше з чим Ви повинні визначитися - Чи будете Ви часто їздити за кордон впродовж року? Якщо в планах ваших немає довготривалих чи навпаки короткострокових, але частих, поїздок за кордон Ви можете не перейматися і оформити недорогу медичну страховку для разового в'їзду в іншу країну. Вартість такої страховки на тиждень перебування за кордоном в основному не перевищує 1 - 2 євро, в залежності від страхового покриття та умов страхування.

Якщо ж Ви плануєте виїжджати за кордон неодноразово впродовж року, то найвигіднішим для Вас варіантом буде оформлення так званого перервного страхування медичних витрат за кордоном. Вартість такої страховки може сягати в середньому від 6 до 80 євро на рік, в залежності від умов страхування. Перервна страховка, на відміну від безперервної, надає страховий захист впродовж усього строку її дії не в залежності від кількості перетинань кордону застрахованим.

Що таке франшиза і яку страховку оформити?


При оформленні медичного страхування для виїзду за кордон необхідно звернути увагу на поле з цікавою назвою "Франшиза". Найкращий варіант це повна відсутність франшизи, тобто напис має бути рівним "Франшиза: 0 EUR", тоді медичний заклад надає вам медичну допомогу безоплатно. В іншому випадку Ви просто викидаєте свої гроші на вітер. Так як основна кількість страхових випадків за кордоном по медичних витратах є дрібними від 20 до 100 євро. Тому, коли у вашій страховці написано "Франшиза 100 євро", рахуйте, що у вас її просто немає, Ви самі змушені будете оплатити своє лікування. Детальніше ознайомитися з принципом дії таких страховок можна в наступній статті "Cтрахування подорожуючих за кордон".

Не забувайте, що навіть якщо страхування при виїзді за кордон вимагається, Ви маєте купу можливостей і варіантів вибору. І для того щоб зекономити не обов'язково викидати гроші на вітер, варто просто ознайомитися з пропозиціями усіх програм страхування та прийняти виважене рішення.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Автоцивілка для учасників бойових дій та членів їх сімей

Страховий поліс Автоцивілка (інакше ОСАГО або ОСЦПВ) це обов'язковий документ, який повинен мати при собі водій автомобіля. У зв'язку зі складною ситуацією на сході України, сьогодні у автовласників учасників АТО все частіше виникає питання щодо необхідності страхування автомобіля учасникам бойових дій та членам їх сімей і вартість такого договору. Тому, посилаючись на пункт 13.1 статті 13 Закону «Про ОСЦПВВНТЗ» , даємо конкретну відповідь щодо страхування УБД:

Перевірка чинності страхового полісу Автоцивілка

Ви придбали Автоцивілку за "супер-ціною"? У вас виникли підозри щодо справжності страховки? Дізнайтеся як легко перевірити ваш страховий поліс. Перевірка чинності полісів обов'язкового страхування відповідальності автовласників здійснюється лише на офіційному сайті Моторного (транспортного) страхового бюро України (МТСБУ) шляхом подачі запиту в централізовану базу даних. Станом на сьогодні перевірити поліс Автоцивілки (ОСАГО) та страховика, що її видав, можна двома способами: За транспортним засобом. За серією та номером страхового полісу. Розглянемо детальніше, як на сайті МТСБУ перевірити чинність вашого страхового полісу

Як перевірити поліс зеленої карти?

Ви купуєте зелену карту в інтернеті за допомогою онлайн послуг? Купуєте страховий поліс дуже дешево перед перетином кордону? Ви повинні знати як перевірити страховку за яку платите свої гроші. Перевірка чинності страхового поліса "Зелена карта" можлива лише на сайті МТСБУ. Наразі доступно три способи перевірки страховки: Відсканувати QR-код за допомогою камери смартфону, у будь'якому додатку, який дозволяє це зробити, та перейти за посиланням, що буде вказано. За номером зеленої картки. За номером транспортного засобу. Розглянемо детальніше