Перейти до основного вмісту

Автоцивілка для учасників бойових дій та членів їх сімей

Страховий поліс Автоцивілка (інакше ОСАГО або ОСЦПВ) це обов'язковий документ, який повинен мати при собі водій автомобіля.

У зв'язку зі складною ситуацією на сході України, сьогодні у автовласників учасників АТО все частіше виникає питання щодо необхідності страхування автомобіля учасникам бойових дій та членам їх сімей і вартість такого договору.

Тому, посилаючись на пункт 13.1 статті 13 Закону «Про ОСЦПВВНТЗ», даємо конкретну відповідь щодо страхування УБД:

Учасники  бойових  дій,  які  особисто керують  належними  їм  транспортними  засобами,  звільняються   від   обов'язкового  страхування  цивільно-правової  відповідальності на території України.
Тобто учасник бойових дій може не оформляти договір страхування Автоцивілка, якщо він володіє як на праві власності, так і на будь-якій іншій правовій підставі транспортним засобом яким він керує, але обов’язково повинен мати при собі посвідчення УБД.

В разі ДТП з вини УБД Закон «Про ОСЦПВВНТЗ» передбачає відшкодування збитків потерпілим від ДТП особам за рахунок коштів Моторного (транспортного) страхового бюро України (МТСБУ) з фонду захисту потерпілих.

Також пропонуємо ознайомитися з більш докладним роз'ясненням пункту 13.1 статті 13, що було дано Конституційним судом України 23 грудня 2014 року.

Ми радимо учасникам бойових дій крім посвідчення мати при собі копію пункту 13.1 статті 13 Закону «Про ОСЦПВВНТЗ» та роздруківку рішення Конституційного суду, щоб уникнути зайвих запитань інспекторів поліції щодо відсутності Автоцивілки.

Якщо ж транспортним засобом, що належить УБД, керує інша особа, вона обов’язково повинна мати поліс Автоцивілки на цей автомобіль.

Придбати страховий поліс на власний автомобіль зі знижкою 50% мають право пільговики, які мають відповідне посвідчення (пенсійне, інвалід 2 групи, чорнобилець 1 або 2 групи) та особисто керують власним ТЗ, відповідно до пункту 13.2 статті 13 Закону «Про ОСЦПВВНТЗ».

Дізнайтеся зараз вартість полісу Автоцивілка для Вашого авто.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Перевірка чинності страхового полісу Автоцивілка

Ви придбали Автоцивілку за "супер-ціною"? У вас виникли підозри щодо справжності страховки? Дізнайтеся як легко перевірити ваш страховий поліс. Перевірка чинності полісів обов'язкового страхування відповідальності автовласників здійснюється лише на офіційному сайті Моторного (транспортного) страхового бюро України (МТСБУ) шляхом подачі запиту в централізовану базу даних. Станом на сьогодні перевірити поліс Автоцивілки (ОСАГО) та страховика, що її видав, можна двома способами: За транспортним засобом. За серією та номером страхового полісу. Розглянемо детальніше, як на сайті МТСБУ перевірити чинність вашого страхового полісу

Як перевірити поліс зеленої карти?

Ви купуєте зелену карту в інтернеті за допомогою онлайн послуг? Купуєте страховий поліс дуже дешево перед перетином кордону? Ви повинні знати як перевірити страховку за яку платите свої гроші. Перевірка чинності страхового поліса "Зелена карта" можлива лише на сайті МТСБУ. Наразі доступно три способи перевірки страховки: Відсканувати QR-код за допомогою камери смартфону, у будь'якому додатку, який дозволяє це зробити, та перейти за посиланням, що буде вказано. За номером зеленої картки. За номером транспортного засобу. Розглянемо детальніше